DSÖ ve Süleymaniye Sağlık Otoritesi, Irak’ın kuzeyinde Halepçe ve Süleymaniye'deki menenjit salgını için ortak inceleme yürütüyor ve müdahale planı geliştiriyor

Değerli Meslektaşlarımız,

Nisan 2023'ün ortasından bu yana Halepçe Şehri ve Süleymaniye vilayetinde menenjit vakalarında yaşanan artışın ardından, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Süleymaniye Sağlık Otoritesi’nden bir uzman ekip, bildirilen vakalara ilişkin ortak bir epidemiyolojik araştırma yapmak ve hastalığın bulaşmasını engellemek için hızlı bir müdahale planı geliştirmek üzere etkilenen bölgelere gönderildi.

Toplanan 24 numunenin ön laboratuvar sonuçları, Streptococcus pneumonia ve Enterovirus menenjitine işaret etmekte olup, kesin sonuçlar için ileri laboratuvar araştırmalarının devam ettiği bildirildi.

Vakaların çoğu okul çağındaki çocuklarda (<10 yaş) ve erkekler kızlardan iki kat daha sık etkilendi. Salgının merkez üssü Halepçe'nin merkezinde ve Serwan Şehri yakınlarında yer almakta olup, vakalardaki artış eğiliminin devam ettiği bildirildi.

DSÖ, etkilenen hastanelerden 20 beyin omurilik sıvısı örneğini, ileri analiz için DSÖ işbirliği yapan bir laboratuvara gönderilmek üzere almıştır. Bu arada DSÖ, olası patojenlerin hızlı tanımlanmasını kolaylaştırmak ve hızla Halk Sağlığı eylem planı oluşturmak için menenjit tanısında kullanılmak üzere hızlı teşhis test kitleri sipariş etmiştir.

Tespit edilen patojene bağlı olarak gerçekleştirilebilecek müdahale stratejileri, çocuklar için pnömokok aşılama kampanyası, enfeksiyon kontrol önlemlerine uyum, toplumsal eğitim ve farkındalığın artırılmasını içerebilir.

DSÖ'nün Doğu Akdeniz Ofisi, Bölgesel Bulaşıcı Hastalıkları Önleme ve Hazırlık programı Tıbbi Sorumlusu Dr Chiori Kodama, "Mevcut salgına yanıt olarak, DSÖ veri toplama, sürveyans, laboratuvar kapasitesini artırarak vaka yönetimi için şimdiden hızlı adımlar atmaya başlamıştır" dedi.

Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu illerimizde konu ile ilgili farkındalık oluşmasının önemli olduğu kanaatindeyiz.

Saygılarımızla
Türkiye 
EKMUD
Yönetim Kurulu

DSÖ’nün konu ile ilgili haberine ulaşmak için lütfen tıklayınız.