Dünya Hepatit Günü

Dünya hepatit günü 28 temmuzdur. Viral hepatitler, yol açtığı karaciğer inflamasyonu ve hepatoselüler kanser konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş farkındalık günüdür. Dünya üzerinde her 30 saniyede bir, bir kişi hepatite bağlı hastalıklara bağlı olarak ölmektedir. Bu nedenle viral hepatitler için faaliyete geçmek gerekmektedir. Bu yıl Dünya Hepatit Günü için belirlenen slogan ‘Hepatitler beklemez’ olmuştur.

Hepatite yol açan başlıca beş etken vardır; Hepatit A,B,C,D ve E’dir. Hepatit B ve hepatit C virüs karaciğerde ciddi hasara yol açarak kansere yol açabilen hayatı tehdit eden enfeksiyon hastalığı etkenleridir. Dünya genelinde 300 milyondan fazla Hepatit B ve C ile enfekte kişi bulunmaktadır. Bununla birlikte her yıl üç milyon yeni gelişen hepatit B ve C enfeksiyonu olmakta ve maalesef bu hastalıklara bağlı ölüm dünya genelinde 1.1 milyona ulaşmaktadır. Viral hepatitler sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlarda, göçmenler ve kırsal toplumlarda daha yüksek oranda saptanmaktadırlar. Hepatti C bu toplulukların yanı sıra damar içi ilaç kullanım alışkanlığı olanlarda daha sıklıkla saptanmaktadırlar. Bu nedenle hepatit B ve C özellikle çocuklarda, marjinal toplumlarda ve hapishanede kalan tutuklularda gizli epidemilere yol açma potansiyeli bulunan hepatit etkenleridir.

Bir başka üzücü durumda dünya genelindeki kronik hepatit B hastalarının sadece %10’na tanı konulabilmekte ve sadece %22’si tedaviye ulaşabilmektedir. Her gün doğan tüm bebeklerin sadece %42’sine hepatit B’ye karşı aşı uygulanabilmektedir. Hepatit C’ye bakarsak dünya üzerinde tüm hepatit C’li hastaların %20’ne tanı konulmuş durumda olup bu hastaların %62’si tedaviye ulaşabilmiştir.

Hepatit B ve C’yi tedavi edebilecek aşı ve/veya tedavilerin olması ile bu hastalıkların eliminasyonu mümkün hale gelmiştir. Hastalığın eliminasyonunda en önemli nokta hastalığın farkına varılmasıdır. Bu da uygulanacak tanı testleri ile mümkün olabilecektir.

Hepatitli hastaların hayatlarını kurtarıcı tedavileri bekleyecek zamanları yoktur. Hepatit eliminasyonu için en önemli adımlardan biri anneden bebeğe hepatit B bulaşının engellenmesidir. Bu nedenle, hamile kadınlara Hepatit B testi yapılması ve tedavi uygulamaları bekleyemez. Yeni doğanların hepatit B’ye karşı aşılanması bekleyemez. Sağlık otoritelerinin hepatitlerin eliminasyon programlarına öncelik vermeleri ve hepatit eliminasyonu projesi beklemez.

2030 yılında dünyadan hepatit eliminasyonu gerçekleşmelidir. 2030 yılında hepatit B ve hepatit C’nin eliminasyonu ile yaklaşık 36 milyon enfeksiyon önleneceği gibi 10 milyondan fazla hepatitli insanın hayatı kurtulacaktır. Bu nedenle hepatitler beklemez diyoruz….