Yeni Coronavirüs ile İlgili Bilmemiz Gerekenler

2019 Yeni Coronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Wuhan Kenti’nde tespit edilen, solunum yolu hastalığı salgını nedeni olarak tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Bununla birlikte, kişiden kişiye bulaşma ihtimali de araştırılmaktadır. Ancak virüsün yayılımıyla ilgili bir çok durum henüz netlik kazanmamıştır.

BELİRTİLER

2019-nCoV’un sebep olduğu hastalık ile ilgili klinik tablo hala net değildir. Hastalık belirtisiz veya hafif belirtilerle seyredebildiği gibi ciddi solunum yolu belirtilerine yol açarak özellikle kronik akciğer hastalığı, diyabet, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği olan ve ileri yaştaki kişilerde ciddi seyredebilmektedir.

Hastalarda ateş, öksürük, kas ağrısı, balgam, solunum sıkıntısı gibi belirtiler görülmektedir. 2019-nCoV için araştırılması gereken hastalar; Son 14 gün içinde, Çin'e seyahat öyküsü ve ateşi olan kişilerdir.

Riskli temas durumları

2019-nCoV tanısı doğrulanmış bir hastaya korunma önlemleri alınmadan 1 metreden yakın mesafede temas etmiş olan, aynı kapalı ortamda uzun süre kalan ve birlikte yolculuk eden kişilerdir.

ÖNLEME

Şu anda 2019-nCoV enfeksiyonunu önleyecek bir aşı yoktur. Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Solunum virüslerinin yayılmasını önlemek için uygulanacak genel önlemler şu şekildedir:

  • Hastalar kalabalık ortamda bulunmamalı, kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa basit cerrahi maske kullanmalı
  • El hijyenine dikkat edilmeli (eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve su yoksa gözle görülür kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalı)
  • Gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle dokunulmamalı
  • Solunum yolu semptomu olan hastalarla korunmasız yakın temastan kaçınılmalı
  • Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil çöp kutusuna atılmalı, mendil yoksa dirseğin ön yüzüyle ağız ve burun kapatılmalı
  • Sık kullanılan nesneler ve yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli
  • Hasta kişilerin havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanılmamalı

HASTA TEDAVİSİ

Hastalığa özgü etkili antiviral tedavi yoktur. Destekleyici tedavi ve komplikasyonları önlemeye yönelik tedaviler uygulanabilir.

SEYAHAT

Bugün için Çin veya vakaların yoğun olarak görüldürüğü Wuhan şehrine seyahat kısıtlaması yoktur. Ancak bu bölgelere seyahatten gerek olmadıkça kaçınılmalıdır.